Make your own free website on Tripod.com

 UNIT PENILAIAN DAN PEPERIKSAAN

JABATAN PELAJARAN NEGERI SEMBILAN

19 Januari 2006
19 Zulhijjah 1426
Utusan Malaysia
 
 

 
 MUKA HADAPAN

Kabinet arah tarik balik -- Kebenaran pelajar guna telefon bimbit di sekolah
KUALA LUMPUR 18 Jan. - Kabinet hari ini mengarahkan supaya kebenaran untuk pelajar menggunakan telefon bimbit di sekolah ditarik balik.

MENARIK...
Wajah baru akhbar Utusan Malaysia menarik perhatian orang ramai dan banyak pihak termasuk Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

 DALAM NEGERI

Seri Paduka lakukan lawatan rasmi ke Jakarta, Bandung
JAKARTA 18 Jan. - Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Syed Sirajuddin Syed Putra Jamalullail dan Raja Permaisuri Agong, Tuanku Fauziah Tengku Abdul Rashid tiba di sini hari ini untuk lawatan enam hari ke Indonesia.

Ribuan belanak mati
MELAKA 18 Jan. - Belum pun reda kes pembuangan sisa toksik di Kampung Sungai Gatom, Labis, Johor, yang dikaitkan dengan sebuah kilang di Melaka, satu lagi kejadian dipercayai akibat faktor pencemaran air berlaku di negeri ini.

 POLITIK

Subramanian tetap pertahan jawatan
KUALA LUMPUR 18 Jan. - Timbalan Presiden MIC, Datuk S. Subramaniam tetap akan mempertahan jawatan nombor dua pada pemilihan Jun ini walaupun mendapat saingan daripada Datuk G. Palanivel.

Pas benarkan snuker selepas 13 tahun
KOTA BHARU 18 Jan. - Setelah hampir 13 tahun mengharamkan permainan snuker dan biliard di Kelantan, kerajaan negeri pimpinan Pas hari ini secara rasmi membenarkan semula aktiviti terbabit secara bersyarat.

 LUAR NEGARA

Nuklear: Iran beri amaran
BERLIN 18 Jan. - Satu draf resolusi akan dikemukakan kepada Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) untuk meminta badan pemantau nuklear Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) itu melaporkan program nuklear Iran kepada Majlis Keselamatan PBB.

Selesema burung: Penderma janjikan RM7 bilion
BEIJING 18 Jan. - Penderma antarabangsa menjanjikan AS$1.9 bilion (RM7 bilion) untuk membiayai kempen global bagi memerangi wabak selesema burung.

 EKONOMI

Minyak dunia melebihi AS$66 setong
WASHINGTON 18 Jan. - Harga minyak mentah dunia melonjak melebihi AS$66 (RM247.50) setong hari ini berikutan kebimbangan yang memuncak terhadap kemungkinan sekatan perdagangan dikenakan ke atas Iran.

Harga runcit tempatan dijangka naik April
KUALA LUMPUR 18 Jan. - Kerajaan dijangka menaikkan harga minyak runcit pada bulan April ini sekiranya harga minyak mentah global mencecah AS$70 atau RM262.94 setong dalam masa seminggu dua lagi.

 SUKAN

Seluruh England: Hafiz tersingkir, Chong Wei mara
KUALA LUMPUR - Juara 2003, Muhd. Hafiz Hashim tersingkir seawal pusingan pertama Kejohanan Badminton Seluruh England semalam selepas tewas kepada pemain muda China, Chin Jin, sekali gus menyempitkan peluang untuk mempertahankan gelaran Sukan Komanwel, Mac ini.

3 tonggak belia pikat Wallace
KUALA LUMPUR - Tiga daripada tujuh pemain belia yang diserapkan bersama skuad hoki negara, mencapai `markah' terpuji daripada Wallace Tan selepas siri perlawanan persahabatan dengan Institut Sukan Australia Barat (WAIS) yang berakhir kelmarin.

 HIBURAN

Konsert Diraja Perdana meriah dan menghiburkan
MERIAH dan menghiburkan! Itulah gambaran tepat mengenai Konsert Perdana Diraja Orkestra RTM 2006 yang berlangsung di Stadium Malawati Shah Alam baru-baru ini.

Ratu yakin kehadiran mereka diterima
Mungkin kerana peminat muzik Malaysia begitu mudah menerima muzik yang datang dari seberang, ini telah membuka minat sebuah lagi band dari Indonesia untuk mencuba nasib di sini.


 
 


 |

Pertanyaan| e-Mail | Buku Pelawat | Web Master


Anda adalah pelawat yang ke counter create hit  Sejak 1999  

Unit Penilaian dan Peperiksaan Jabatan Pelajaran Negeri Sembilan Darul Khusus.